Ruotsalainen metsäjätti pyyhkii nurin suojelua tarvitsevia metsiä

suomeksi
Metsähallituksen avohakkuu Honkasen järvellä. Kuva: Jani Sipilä / Greenpeace

Greenpeace Internationalin julkaisema raportti osoittaa, kuinka maailman toiseksi suurin pehmopaperivalmistaja Essity on osallisena suojelua tarvitsevien metsien kaatamisessa pohjoisissa metsissä niin Ruotsissa, Suomessa kuin Venäjällä. Myös kiistanalaisia hakkuita Oulujärvellä suunnitteleva Metsähallitus toimittaa puuta Essityn selluntuottajille.

Greenpeace Internationalin raportti – Wiping away the Boreal – osoittaa, kuinka Essityn selluntoimittajat saavat raaka-ainetta suojelua vaativista pohjoisista metsistä. Essityn tuotteita ovat muun muassa Lotus WC-paperit, talouspyyhkeet ja nenäliinat.

Raportissa esitetään esimerkkitapauksia, kuinka Essityn selluntuottajan raaka-aineeksi hakataan suojeltavaksi esitettyjä metsiä Ruotsissa. Ruotsissa Essityn suurin selluntuottaja SCA myös istuttaa avohakatuille alueille kontortamäntyä, joka on Pohjois-Amerikasta peräisin oleva vieraslaji. Kontortamänty aiheuttaa vakavaa haittaa saamelaisten poronhoidolle.
 
Pohjoiset havumetsät muodostavat lähes kolmanneksen maailman metsistä. Ne ovat kriittisen tärkeitä maapallon luonnon monimuotoisuuden kannalta. Ne ovat myös valtamerten jälkeen maapallon toiseksi suurin hiilivarasto, ja siten niiden kohtalo on ilmastonmuutoksen torjunnassa ratkaiseva. Kuitenkin maailmanlaajuisesti vain kolme prosenttia pohjoisista metsistä on suojeltu. 
 
“Tehometsätalous on jo köyhdyttänyt rajusti pohjoista metsäluontoa, ja kasvavat hakkuumäärät pahentavat tilannetta. Hakkuita on kompensoitava riittävällä suojelulla. Erityisalueet ja suojelukohteet, esimerkiksi juuri nyt uhan alla olevat Oulujärven saaret on jätettävä rauhaan hakkuilta. Raporttimme osoittaa, kuinka pohjoiset havumetsät muuttuvat selluksi, josta Essity tekee vessapaperia ja paperinenäliinoja. Yhtiön on kannettava vastuunsa, ja huolehdittava, ettei sen tuotantoketjuun päädy puuta suojelua tarvitsevista metsistä sen enempää Ruotsista, Suomesta kuin muualtakaan pohjoisista metsistä”, sanoo Greenpeace Suomen maajohtaja Sini Harkki.
 
Suomessa Essityn selluntuottajat ostavat puuta Metsähallitukselta, joka muun muassa suunnittelee hakkaavansa metsää Oulujärvellä saarilla, joilta on löytynyt 43 uhanalaisen lajin esiintymää. Venäjällä Essityn selluntuottaja Arkhangelsk Pulp and Paper Mill aikoo avohakata Vienanjoen varrelle esitettyä suojelualuetta. 

Greenpeace vaatii Essityä ja muuta paperiteollisuutta lopettamaan raaka-ainehankinnat toimittajilta, jotka osallistuvat pohjoisten metsien ekologisesti tärkeiden metsien tuhoamiseen. Raaka-ainetuottajien on myös kunnioitettava alkuperäiskansojen kuten saamelaisten oikeuksia.

Lataa raportti tästä.