Pahakivalo, Tervola

Lounais-Lapissa metsien suojelutilanne on selvästi Lapin keskimääräistä tilannetta heikompi. Tervolan, Simon ja Ranuan rajamailla on useita hyvin arvokkaita suojelemattomia valtion metsäalueita.

Yksi vanhojen metsien ja luonnontilaisten soiden mosaiikki alkaa välittömästi Pahakivalon karun ja kallioisen suojelukohteen pohjoispuolelta. Harsinta- ja palohistoriasta huolimatta metsissä on runsaasti ikivanhoja aihkeja, keloja ja järeitä maapuita. Metsän rakenne vaihtelee varsin pienipiirteisesti ja paikoin kulkija on keskellä mitä upeinta aarniota. Suojelukohteen rajaa ei maastossa havaitse.

Alueen keskiosassa kulkevan talvitien varrella on enemmän jälkiä vanhoista poimintahakkuista, mutta tätäkin kangasta kirjovat hyvin vanhat männyt ja ikikelot.

Kohteelle kesäkuussa 2021 tehdyllä pikavisiitillä havaittiin 4 vaarantunutta, 6 silmälläpidettävää ja 2 muuta vanhojen metsien indikaattorilajia. Havaittujen lajien joukossa on ikivanhojen mäntykelojen lajistoa kuten riekonkääpä, sirppikääpä ja männynnuppijäkälä.

Kohteen pinta-ala: 94 hehtaaria

Karttalinkki

  • Luonnonmetsätyöryhmän esimerkkikohteita