Runoilija Henriikka Tavi: "Mitä enemmän liikun luonnossa, sitä enemmän sitä kaipaan."

suomeksi
Viennareitti

Metsä on runoilija Henriikka Taville rauhoittumisen ja elävöitymisen paikka: “Kaupungissa luonto on helposti elämänmuodoiltaan köyhää. Monimuotoinen luonto taas tuntuu elävöitymisenä kehossa”, Tavi kertoo.

Maalaispaikkakunnan partiolaisesta kasvoi kaupunkilaisopiskelija, joka vasta viime vuosina on löytänyt takaisin luonnon helmaan. “Mitä enemmän liikun luonnossa, sitä enemmän sitä kaipaan.” 

Palkittu runoilija on tämän vuoden aikana vieraillut Greenpeacen kanssa kulttuurihistoriallisesti tärkeällä Vienan reitillä. Elias Lönnrot kulki reittiä kerätessään runoja viimeisiltä hengissä olleilta runonlaulajilta Kalevalaa varten. Viime aikoina reitin varrella on tehty laajoja hakkuita, ja maisemat ovat monin paikoin tuhoutuneet.

Parhaillaan Tavi valmistelee reitin varrelle taideteosta runoilijakollegoidensa Mikael Bryggerin ja Olli-Pekka Tennilän sekä taidekollektiivi IC-98:n kanssa. Teos on tarkoitus toteuttaa pysyväksi osaksi reittiä, mutta mahdollisimman luonnonmukaisin keinoin.

Ero Venäjän Karjalan koskemattomuuden ja suomalaisen talousmetsän välillä on valtava

Vienan maisemat ovat Taville tärkeitä myös luontokokemuksena. Erityisesti mieleen ovat jääneet vierailut Vienan Venäjän-puoleisilla alueilla vuosituhannen alussa. “Ero Venäjän Karjalan koskemattomuuden ja suomalaisen talousmetsän välillä on valtava”, Tavi kertoo.

Suomen nykyinen metsäpolitiikka ei saa Tavilta kiitosta. “Suhtautumisemme metsiin heijastelee mielestäni muutenkin kestämätöntä elämäntapaamme. Vaikka laki vihdoin tuntee muitakin päätehakkuun muotoja kuin avohakkuut, yksityisille metsänomistajille voi edelleen olla käytännössä vaikeaa kasvattaa metsää luontoarvoja kunnioittaen.

Mikael Brygger (vas), Henriikka Tavi ja Olli-Pekka Tennilä Rautiaisen myllyllä Vienan reitillä Kalevalan päivänä 2017. / Kuva: Risto Sauso
Mikael Brygger (vas), Henriikka Tavi ja Olli-Pekka Tennilä Rautiaisen myllyllä Vienan reitillä Kalevalan päivänä 2017. / Kuva: Risto Sauso