Jo aiemmin olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että alue-ekologisten suunnitelmien maisema-, riista-, monimuotoisuuden lisäämisalue sekä ekologinen yhteys -nimisiä erityiskohteita on viime vuosina järjestelmällisesti avohakattu. Näiden avohakkaaminen on räikeässä ristiriidassa kohteiden nimien ja tarkoituksen kanssa.
Retkikartta.fi –palvelu näyttää Metsähallituksen alue-ekologisen verkoston kohteet. Mahtaako olla kysymys sattumasta vai ”päivittämisestä”, että karttojen perusteella Kainuussa on muutettu joitain aikanaan vanha metsä -merkinnällä tiukasti suojeltuja metsiä ekologinen yhteys -nimisiksi kohteiksi.
Lisäksi alkuperäisten alue-ekologisten suunnitelmien luontokohteita on kadonnut useilla alueilla kokonaan kartoilta. Esimerkiksi Suomussalmella ja Kuhmossa Metsähallituksen suojelemia vanhoja metsiä puuttuu kymmenittäin. Pääsääntöisesti kysymys on runsaspuustoisista metsistä hyvien tienyhteyksien varressa. Sattumaako?
Niitä on viime vuosina vaivihkaa myös sieltä täältä avohakattu. Tapauksia on tullut satunnaistarkasteluissa vastaan useita. Vahingossa kohteita tuskin on hakattu, sillä Metsähallitus ja koko metsäsektori korostavat kaikessa viestinnässään jatkuvasti, miten korkealla tasolla paikkatieto-osaminen, puun alkuperän seuranta ja yleinen huolellisuus metsänhoidossa ovat.
Viime syksynä taisteltiin Oulujärven saarien hakkuista. Kaarresalon saari oli aikanaan alue-ekologisessa suunnittelussa pysyvästi vanhana metsänä suojeltu alue, kunnes Metsähallitus teki alueelle hakkuusuunnitelman. Metsähallituksen metsätalouden johtaja Jussi Kumpula totesi syyskuussa Helsingin Sanomille, että ”Missään nimessä meillä ei mitään purkuvimmaa. Alue-ekologinen verkosto on dynaaminen ja elää koko ajan.”.
Metsähallitus ei siis ole kiistänyt etteikö suojelupäätöksiä oltaisi purkamassa. Vimmaa ei ole, kunhan vähän päivitellään. Onhan vanha metsä toki dynaaminen, kun se hakataan ja viedään sellu- anteeksi biotaloustehtaalle. Saadaan kiihdytettyä ilmastonmuutosta ja lajien sukupuuttoja. Paikalleen jätettynä suojeltu metsä vain torjuisi tylsästi ilmastonmuutosta ja pitäisi yllä luonnon monimuotoisuutta. Siitä on dynaamisuus kaukana.
Matti Liimatainen