55 suojelunarvoista valtionmetsää

Vapaaehtoiset luontokartoittajat ovat jo vuosien ajan keränneet tietoa monimuotoisuuden suojelulle arvokkaista metsistä eri puolilla Suomea. Vuosina 2019 ja 2020 tehtiin systemaattisempia lajisto- ja luontoarvokartoituksia valtion metsissä Hangosta Inariin. Kartoituksista vastannut työryhmä on koonnut osan työnsä tuloksista julkiseen raporttiin. Greenpeace julkaisee työryhmän raportin kohdetiedot tällä sivulla.


Vapaaehtoiset luontokartoittajat ovat jo vuosien ajan inventoineet valtion omistamia metsiä eri puolilla Suomea. Vuosina 2019 ja 2020 tehtiin systemaattisempia lajisto- ja luontoarvokartoituksia valtion metsissä Hangosta Inariin.

Kartoituksia rahoittivat WWF Suomi Panda-palkinnolla, Greenpeace, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, Vuokon luonnonsuojelusäätiö, Suomen luonnonsuojelun säätiö, Luonto-Liiton metsäryhmä, Ilmari Räsäsen säätiö sekä Suomen Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan ja Keski-Suomen piirit. 

Kartoituksista vastannut asiantuntijatyöryhmä on koonnut osan työnsä tuloksista julkiseen raporttiin.

Raportissa esitellään esimerkinomaisesti 55 valtion omistamaa suojelematonta, luonnoltaan hyvin arvokasta metsäkohdetta. Kohteita on yhdeksästä eri maakunnasta. Esiteltävät kohteet ovat hakkuiden piirissä olevaa talousmetsää ja suurimmalla osalla on voimassaolevia hakkuusuunnitelmia. Muutamaa kohdetta uhkaa myös rantarakentaminen.

Marraskuun lopulla 2020 valmistunut ja tekijöiden julkaisema raportti on ladattavissa PDF-muotoisena tästä linkistä. Raportissa ja kohdekuvauksissa esitetyt kannanotot ovat raportin tekijöiden.

Tältä sivulta löydät kohteet karttoineen ja kuvineen. Kohdesivulla on kuvagallerian ja kohdekuvauksen lisäksi sijaintilinkit google mapsiin ja kansalaisen karttapaikkaan, rajaus esitään sivulla google maps- pohjalla. Joidenkin kohteiden osalta on päivitetty lisätietoja joita on saatu raportin ilmestymisen jälkeen. Uhanalaisten lajien luettelot löytyvät PDF- raportista.

Raportin kohteista voi kysyä lisätietoja tekijöiden edustaja Ari Aallolta, s-posti: ari [at] aallokas.fi

  • Luonnonmetsätyöryhmän esimerkkikohteita

PYSÄYTETÄÄN METSIEMME HÄVITYS

Nyt on tehtävä valinta. Ei katsota vierestä, kun hiilivarastojemme kiihtyvä hakkaaminen nollaa muut ilmastotekomme ja vanhojen metsien hävittäminen ajaa metsäluontomme ahtaalle. Meidän on yhdessä suojeltava metsiämme. Tee valintasi ja allekirjoita metsävetoomus nyt.

Allekirjoittamalla liityt sähköpostilistallemme ja hyväksyt tietosuojakäytäntömme.